Ramadan 2017

Ramadan 2017                                                                              

De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender waarin gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Dit jaar begint de ramadan op 26 mei en eindigt op vrijdag 27 juni 2017

In die tijd mogen volwassen moslims en jong volwassenen de gehele maand, tussen zonsopgang en zonsondergang, niet eten, niet drinken, niet roken en geen seksuele omgang hebben. Pas als het donker is wordt er met de familie  gegeten en mag er gedronken worden .

Zwangere of zogende vrouwen, tijdelijk zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.

Medicijnen en Ramadan
Tijdens de Ramadan nemen sommige mensen hun medicijnen niet in of zij gebruiken die op andere tijden. Dit kan risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. De apotheker of arts kan advies geven over de eventuele mogelijkheden en aanpassingen. In de meeste gavallen kan de medicatie worden aangepast en kan er op een verantwoorde manier worden gevast.


Diabetes en Ramadan
Anders is dit voor mensen met diabetes (suikerziekte).
Mensen met diabetes wordt streng afgeraden om mee te doen aan het vasten. Door een hele dag niet te eten kunnen de bloedsuikerwaarden te laag worden en hypoglykemieën (hypo's) optreden. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor hun ziekte.

Toch willen veel moslims meedoen met het vasten. In dat geval is het verstandig om van te voren met de arts of praktijkondersteuner te overleggen over de inname van tabletten of het spuiten van insuline.

Suikerfeest
De maand van vasten wordt feestelijk afgesloten op met het Suikerfeest .

                                                                                                          terug naar Actueel